Geschatte leestijd: 21 min

Het worden van een topartiest gaat verder dan alleen muziek maken

Elke artiest droomt ervan succesvol te zijn, en als het even meezit bekend te worden over de hele wereld. Herken jij dit? Natuurlijk zou je het liefst de volgende Tiësto, Armin van Buuren, Martin Garrix of Hardwell worden, maar je bent niet de enige. Veel beginnende artiesten sluiten zichzelf dagenlang op om dat ene succesnummer te maken. Duizenden euro’s worden geïnvesteerd in apparatuur en tools die benodigd zijn. Maar met alleen apparatuur is de kans op succes niet gegarandeerd. Investeren in jezelf is minstens zo belangrijk. Ben jij klaar voor de volgende stap?

Stap 1: Het geheim achter branding

Alle begin is moeilijk, maar stel jezelf nou eens de volgende vragen: waarom ben ik begonnen met muziek maken, hoe sta ik er op dit moment voor, en wat is mijn meerwaarde?

Building the brand

Om van jezelf een merk te maken moet je stap-voor-stap te werk gaan. Begin heel simpel met een kladblok en schrijf daar je positieve en negatieve kanten op. Vervolgens ga je vanuit je positieve kanten nadenken over welke kansen daarin verscholen liggen, maar hoe ga je die kansen pakken? Denk na over wat jouw sterkste eigenschappen zijn. Jouw sterkste eigenschappen worden de kernwaarden van jouw persoonlijke merk.

Een muziek merk is meer dan alleen een naam en een logo. Het is de vertaling van jouw muziek, persoonlijkheid en lifestyle. Deze unieke mix vertaalt zich door in al jouw online- en offlineactiviteiten. Zorg dus dat al jouw kanalen op elkaar zijn afgestemd. Het logo staat centraal in jouw merkidentiteit, omdat jouw volgers dat ook zo zullen ervaren. Zorg dat het logo simpel en herkenbaar is en laat bij twijfel meerdere ontwerpen maken zodat je wat te kiezen hebt. Denk ook na over attractieve kleuren die passie en energie uitstralen zoals: rood, paars, geel, groen en oranje.

Dan komen we aan bij de keuze van het lettertype. Probeer geen druk lettertype te kiezen dat is namelijk lastig door te voeren op andere kanalen. Kies voor een strak lettertype en zorg ervoor dat je merknaam duidelijk leesbaar en zichtbaar is. Het is heel belangrijk dat je merk visueel goed geïnterpreteerd kan worden. Kies voor een duidelijk design en een herkenbaar beeldmerk.

Kijk voor meer branding geheimen naar de volgende video.
Kijktijd: < 6 min

Bron: Artist Coaching

Stap 2: Authenticiteit = Key

Jezelf zijn is belangrijk. Dat klinkt logisch, maar de praktijk leert dat veel mensen zich anders voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar Instagram, een gestileerde wereld vol met beelden die laten zien hoe leuk en mooi het leven is. Niets mis mee natuurlijk, maar is dit wel de werkelijkheid?

Digital footprint

Als je jouw kans op succes wil verhogen kijk dan eens kritisch naar je onlinekanalen. Neem je nieuwe merk als uitgangspunt en screen je foto’s, berichten en pagina’s die je volgt. Screen ook kanalen waar je misschien geen gebruik meer van maakt.

Hieronder een kort overzicht van wat online en offline absoluut niet kan.

 • Discriminerende berichten en commentaren
 • Provocerende berichten, foto’s en video’s
 • Beeldmateriaal waarop je aangeschoten of dronken bent
 • Leugens over jouw privéleven en/of carrière

Nu je weet wat je beter niet kan doen, is het tijd om uit te leggen wat je wel kan doen. Als artiest is het goed om jouw creativiteit te benadrukken. Daarnaast is het leuk om attent te zijn en vriendelijke berichten te plaatsten over andere artiesten. Hierdoor creëer je positieve aandacht waardoor je er nieuwe volgers bij zult krijgen. Benadruk in jouw content jouw waarden, doelstellingen en ervaringen. Hoe oprechter de content, hoe hoger de ‘like’ factor.

Hoe nu verder? Wij hebben alvast een ‘to-do-lijst’ voor je opgesteld, succes!

To-do-lijst

 1. Bekijk je online profielen
 2. Verwijder ongepaste content
 3. Kies een professionele profielfoto
 4. Schrijf in je biografie jouw kernwaarden, doelstellingen en ervaringen
 5. Zorg dat je kanalen op elkaar zijn afgestemd   

Stap 3: Showreel

Videocontent is belangrijker dan ooit. Als artiest wil je natuurlijk het beste van jezelf laten zien aan de buitenwereld. Een showreel kan je daarbij helpen! Een showreel is een samenvatting van de hoogtepunten die je al hebt bereikt en tevens een digitaal visitekaartje. Iedereen die geïnteresseerd is in jou als artiest zal de showreel bekijken. Een showreel wordt ondersteund door muziek, het liefst natuurlijk iets van je eigen werk. Uiteindelijk zal de editor zijn best doen om er een spectaculair geheel van te maken.

Een showreel draait om het creëren van aandacht bij jouw doelgroep. De showreel is inzetbaar voor verschillende doeleinden waaronder je eigen website en een onlinekanaal als YouTube. Een showreel kan ook een inspiratiebron zijn voor andere artiesten en die aandacht is natuurlijk mooi meegenomen.

Iedereen die jouw showreel bekijkt krijgt een indruk van jou als artiest. Alle hoogtepunten op één plek in één video. Een showreel vervangt met gemak een hele video galerij.

Een showreel laten maken hoeft helemaal niet duur te zijn. Vooral als je al over je eigen beeldmateriaal beschikt regel je vanaf 275 euro een professionele showreel. Heb je nog geen beeldmateriaal? Vraag dan eens in je eigen netwerk of er mensen zijn die goed kunnen filmen.

Wil je met jouw beeldmateriaal alvast een showreel laten maken? Klik dan op de knop hieronder.

Stap 4: Headshot

Naast een showreel zijn goede professionele foto’s erg belangrijk. Onlinekanalen moeten goed beeldmateriaal bevatten om relevant te zijn. Beeldmateriaal moet consistent zijn en daarom is het belangrijk je te houden aan een aantal basisprincipes.

Basisprincipes

 1. Zorg dat de beeldkwaliteit goed is
  Belichting, kleur en textuur maken of kraken jouw foto. Bedenk van tevoren altijd een invalshoek en durf creatief te zijn.
 2. Neem de tijd voor styling van jezelf
  Kleren maken de man. Jouw kleding vertelt iets over je persoonlijkheid. Investeren in je garderobe is net zo belangrijk als investeren in productieapparatuur.
 3. Maak foto’s op imponerende locaties
  Kies een locatie die goed bij je past. Zorg voor een locatie die past bij jouw merkidentiteit.

Impact

Een foto heeft vele malen meer impact dan tekst. Het levert meer interactie en kliks op. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat mensen beelden eerder waarnemen dan tekst, maar ook de tekst onder het beeld is van belang en draagt bij aan de context.

Emoties worden vaak onderschat, maar minstens zo belangrijk als de setting waarin de foto’s genomen worden. Foto’s moeten een positieve emotie oproepen en tot de verbeelding spreken. Je profielfoto oftewel je ‘headshot’ is geen pasfoto, maar een duidelijke foto van wie jij bent. Draag dus geen zonnebril, kijk in de camera en kijk vriendelijk.

Voor je eigen website is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar alles wat op het internet staat kan en mag gebruiken. Op veel afbeeldingen zit copyright en bij gebruiken zonder toestemming van deze afbeeldingen kan het zo zijn dat je een forse claim krijgt. Om dit probleem op te lossen kun je gebruik maken van gratis stockafbeeldingen. Dit is gratis beeldmateriaal en de kwaliteit is relatief hoog.

Hieronder een overzicht van websites waar je gratis beeldmateriaal kan downloaden.

www.unsplash.com
www.pixabay.com
www.photopin.com

Stap 5: Improve your production skills

Kritisch zijn op je eigen werk is lastig. Jouw productie waar je dagenlang aan gewerkt hebt zal beter worden als je investeert in je productievaardigheden. Een cursus kan uitkomst bieden. Je werkt alleen of in groepsverband samen met andere muzikanten. Goede begeleiding is essentieel voor jouw leerproces. Je wil natuurlijk het maximale uit de cursus en uit jezelf halen. Om die reden is het belangrijk vooraf jouw leerdoelen vast te stellen en op te schrijven. Zo maak je jouw leerproces inzichtelijk voor de begeleiding, andere cursisten en voor jezelf.

Academy

Als je op zoek bent naar een fysieke cursus wil je vanzelfsprekend begeleid worden door echte professionals. Daarnaast is het min of meer bewezen dat werken in groepsverband zorgt voor een betere individuele ontwikkeling, je leert immers ook van elkaar. NOXU Academy is dan precies wat jij zoekt. Door jarenlange ervaring in de muziekindustrie weten de professionals van NOXU Academy wat jij nodig hebt om beter te worden in bepaalde vaardigheden. De cursussen worden aangeboden vanuit Studio Americain in hartje Amsterdam. Samen met andere muzikanten werk je een halve dag lang aan je eigen leerdoelen. De studio engineer gaat je alles uitleggen over muziekproductie en mixtechnieken. Je wordt geholpen met moeilijke vaardigheden als compressie, EQ en sound design. Belangrijk om te weten is dat deze cursus exclusief voor dj’s, producers en songwriters is. Klik hieronder voor meer informatie over NOXU Academy of meld je direct aan.

NOXU Academy
Groepsfoto NOXU Academy 2017

E-learning

Naast dat je fysieke cursussen kan volgen zijn er ook tal van onlinecursussen en handige e-books te vinden. De juiste onlinecursus vinden is echter niet gemakkelijk en vergt een goede voorbereiding. Stel jezelf altijd de volgende vragen bij het uitzoeken van een onlinecursus: is het betrouwbaar, kost het (te)veel geld en wie is de afzender?

Tegenwoordig zijn er veel mensen die zichzelf tot professional kronen. Dit is ontstaan door een explosieve groei van onze kennismaatschappij. Een steeds groter deel van je vaardigheden leer je online en op momenten dat jij er tijd voor hebt. E-learning is een ‘always on’ manier van leren en bovendien hoef je niet naar een speciale locatie af te reizen, heel efficiënt dus. Op de site van NOXU Academy vind je een overzicht van handige, maar bovenal leerzame e-books. Deze e-books zijn gratis te downloaden en maandelijks verschijnen er nieuwe e-books online.

Online Masterclass

Een tweede effectieve manier van online leren is het volgen van een online masterclass op YouTube. Maak bijvoorbeeld een lijst aan waarin je interessante video’s opslaat om deze op een gewenst moment te kijken. Toolroom Academy is één van de betere aanbieders op het gebied van muziekeducatie. Ze bieden zowel betaald als onbetaald lesmateriaal aan. Hieronder een kort overzicht van wat Toolroom Academy te bieden heeft.

 • DJ Masterclass Course
 • Production Masterclass
 • Weekend DJ Course
 • 1-1 DJ Tuition

Om je kennis te laten maken met het volgen van een online masterclass hebben we onderstaande video voor je uitgekozen.
Kijktijd: 14 min

Bron: Toolroom Academy

Mixing & Mastering

Naast alle mogelijkheden om nieuwe dingen te leren is het fijn als je jouw productie door gekwalificeerde professionals kan laten optimaliseren. Dit is vooral handig als je van plan bent een demo in te sturen naar een grote platenmaatschappij. Door je productie te laten mixen en masteren vergroot je jouw kans op succes. Daarnaast is de bonus van mixen en masteren dat je productie direct klaar is voor ‘airplay’.

Deze dienstverlening van NOXU Music Group is laagdrempelig en betaalbaar. Jouw nummer wordt onder handen genomen door de studio engineer, en werkt net zo lang door tot jij tevreden bent. Door jarenlange ervaring weet de studio engineer precies wat nodig is om ervoor te zorgen dat jouw productie voldoet aan de standaard en zelfs een beetje beter is dan dat.

Wanneer je gebruik wil maken van deze service moet je jouw productie goed voorbereiden. Hieronder de stappen die je daarvoor moet nemen.

Voor het mixen van een productie:

 • Maak een referentiemix
 • Omzeil alle plug-ins die niet bedoeld zijn om het geluid vorm te geven zoals: EQ en Compressie
 • Exporteer elke kanaal afzonderlijk met dezelfde exportinstellingen
 • Exporteer het bestand als .WAV of AIFF.
 • Breng labels aan, zodat de engineer snel kan beginnen
 • Zet je bestand in een .ZIP- of .RAR-bestand
 • Je kunt nu alles uploaden

Voor het masteren van een productie:

 • Maak de beste mix die je ooit gemaakt hebt
 • Verwijder alle plug-ins volledig uit je masterchain
 • Zorg voor een bestand van -6db
 • Exporteer uw bestand als een .WAV- of AIFF-bestand
 • Je kunt nu alles uploaden

Uploaden kan nadat je de betaling hebt voldaan. Je kan inloggen in je persoonlijke account en al je bestanden uploaden. De engineer start binnen 24 uur aan jouw project.

Stap 6: Build your own network

Voor iedere muzikant is het van belang een uitgebreid en divers netwerk te hebben of op te bouwen. Het doel van netwerken is om jezelf positief in de kijker te spelen, vertrouwen te winnen en samen met je netwerk door te groeien. Een netwerk bouw je niet op vanachter je computer of vanuit je studio. Hiervoor moet je de deur uit. In Nederland heb je meerdere keren per jaar de gelegenheid om je netwerk een boost te geven. Hieronder leggen we je uit waar je moet zijn.

Dancefair

Dancefair is een van de grootste muziekbeurzen ter wereld. Met 6000 vierkante meter aan expositieruimte is er genoeg te doen en te beleven. Door aan Dancefair deel te nemen pak je de kans om het beste uit jezelf te halen. Deze beurs is uitermate geschikt voor beginners, gevorderde en experts. Twee dagen lang is er de mogelijkheid deel te nemen aan discussies, workshops, seminars, panels en masterclasses. De onderwerpen lopen uiteen van branding, marketing en productietechnieken.

Behoefte aan meer contacten en een groter netwerk? Ruim 250 muziek gerelateerde merken waaronder de beste platenmaatschappijen staan tijdens Dancefair voor je klaar. Dit is het moment om jouw muziek te promoten en jezelf in de kijker te spelen. Platenmaatschappijen zijn altijd op zoek naar nieuwe muziek, dus grijp deze kans met beide handen aan.

Online

Veel platenmaatschappijen bieden het hele jaar door de mogelijkheid aan om jouw productie in te sturen. Hierdoor ontstaat er een duurzame relatie tussen jou en de platenmaatschappij. Als je een demo wil insturen kijk dan even goed naar onderstaande criteria.

 • Stuur geen bootlegs, mash-ups of promotiemateriaal in
 • Stuur een demo niet naar meerdere platenmaatschappijen
 • Zorg voor een privé link, in het geval van Soundcloud

Als een platenmaatschappij interesse heeft in jouw nummer wordt er meestal snel contact met je opgenomen. Heb je op dit moment een goede demo klaarliggen? Stuur deze dan alvast in en wie weet teken jij binnenkort een platencontract.

Amsterdam Dance Event – ADE

Het Amsterdam Dance Event is misschien wel de grootste muziekconferentie ter wereld. Overdag business en ’s nachts feesten tot in de late uren. Met meer dan 1000+ evenementen uitgestrekt over 200+ locaties is het Amsterdam Dance Event absoluut een bezoek waard.

Wanneer je met een zakelijk doel naar ADE gaat is het belangrijk je vooraf goed voor te bereiden. Er zijn zoveel bijeenkomsten dat je zonder goede voorbereiding door de bomen het bos niet meer ziet. Op de website van het Amsterdam Dance Event staan alle bijeenkomsten gecategoriseerd per onderwerp. De toegangskaarten beginnen bij 250 euro en lopen maandelijks op. Hoe eerder je jouw kaart dus koopt hoe voordeliger je uit bent. Voor sommige bijeenkomsten is het mogelijk een los kaartje te kopen, de prijzen verschillen per bijeenkomst en liggen ongeveer tussen de 25 en 95 euro.

Natuurlijk zijn er ook evenementen en feesten die gratis toegankelijk zijn. Veel platenmaatschappijen geven hun eigen feesten en netwerkbijeenkomsten. Muziek is vanzelfsprekend de verbindende factor en zorgt voor de sfeer. Bezoek daarom ook een van de vele feesten.

Om alvast in de sfeer te komen voor het Amsterdam Dance Event 2019 hebben wij onderstaande afspeellijst voor je uitgekozen.

Afspeellijst ADE 2019

#24

In 2019 wordt het Amsterdam Dance Event gehouden van woensdag 16 oktober tot en met zondag 20 oktober. Het is alweer editie nummer 24 van het grootste dancefeest ter wereld en ook dit jaar zullen artiesten als Armin van Buuren, Tiësto en Martin Garrix van de partij zijn.

Wil je alvast zeker zijn van tickets? Klik dan op de knop hieronder.

Bekijk in de video van NOS op 3 wat de impact van het Amsterdam Dance Event is.
Kijktijd: < 4 min

Bron: NOS op 3

Stap 7: Finish

De finish is bereikt. Ben je nog niet uitgelezen en wil je nog meer te weten komen over artist branding en persoonlijke ontwikkeling? Hieronder vind je een selectie van artikelen die je ongetwijfeld verder kunnen helpen.

Geschreven door: Jan-Willem Rutgers